Vincent van Gogh door tralies heen 1Al meer dan 10 jaar organiseert Art Connection concerten in of De Kanselarij of het WestCord WTC Hotel.
Voor het eerst nu een multimedia-voorstelling: “Door tralies heen” met o.a. brieffragmenten die Vincent van Gogh schreef uit de periode 1888 tot mei 1990. In dat laatste jaar liet hij zich opnemen in een middeleeuws klooster in St. Rémy, een humaan gesticht voor psychiatrische patiënten.
Hij vertelt over wat hem bezighoudt als schilder (o.a. Japan, de natuur en collega’s) en hoe hij worstelt met geldgebrek, depressies en demonen. De voorstelling brengt je zowel verwarring, ontregeling, onbalans en beklemming als toegenomen bewondering voor wat hij heeft gezien en gemaakt in die laatste fase van zijn leven.

Schrijver Auke Leistra koos brieffragmenten en voegde eigen teksten toe (waarvan de laatste is geïnspireerd op het gedicht “Vincent van Gogh” van Paul van Ostaijen). Het gegeven van de tralies vormt de structuur. De totaalduur is opgedeeld in gelijke tijdseenheden van 30 seconden met telkens 1 tekstfragment, waarbij het spreektempo afhangt van de hoeveelheid tekst per tijdseenheid.
Componist Alex Manassen brengt via een computer door hem gemixte muziek ten gehore. De muziek is een stapeling en bewerking van een lezing van John Cage (die voorbeeld was voor het werken met een tijdraster) en aan Japan of Vincent van Gogh gerelateerde composities (zonder gefixeerd tijdraster) van John Adams, Ton de Leeuw, Toru Takemitsu en Henri Dutilleux.
Gerard Zuyderhoff wekt als acteur (houdingen, bewegingen) de persoon Vincent van Gogh tot leven. Met de timing van een musicus voegt hij tekst en muziek samen tot een ongezongen opera.
Kunstschilder Tali Farchi maakt in reactie op wat er te horen is van achter ezel en tekentafel een schilderij en tekeningen van landschap en tralies. Haar acties en de resultaten worden geprojecteerd op de wand achter de acteur.
Michiel Cransberg verzorgt de rekwisieten.Vincent van Gogh door tralies heen 2

De multimedia-voorstelling is slechts éénmaal in Fryslân te bezoeken op zondag 19 november om 15.00 uur in De Kanselarij
te Leeuwarden en duurt, zonder pauze, ca. 70 minuten.
De entree is €10 p.p.
Een ‘must’ voor iedere kunst en zeker Vincent van Gogh liefhebber.


Door de verwachte belangstelling is op tijd komen gewenst. De Kanselarij is open vanaf 14.00 uur.

Adres: De Kanselarij, Turfmarkt 11, 8911 KS Leeuwarden