Wachtk.orkest 1 1 18'SERENADE' poëzie & muziek in de tuin van de Kanselarij

Het WachtkamerOrkest o.l.v. Dirkjan Horringa

Zaterdag 9 juni om 20.30 uur

toegang: vrije bijdrage

Turfmarkt 11 te Leeuwarden
(bij slecht weer binnenzaal)

De oorsprong van het WachtkamerOrkest ligt in een jubileumconcert gegeven ter ere van het 35-jarig bestaan van het Frysk Jeugd Orkest in februari 2012. Het plezier in het samen muziek maken was onderwerp van gesprek onder de reünisten. Een aantal oud-orkestleden had zodanig de smaak te pakken, dat zij een kamerorkest op wilde richten om weer samen te kunnen musiceren. Dit resulteerde begin april 2012 in een eerste repetitiedag.  Het repeteren vindt plaats in de wachtkamer van ‘PsychologenPraktijkEewal’ te Leeuwarden, de verklaring voor hun bijzondere naam. Vanaf eind 2015 werkt het orkest onder leiding van hun inspirerende dirigent Dirkjan Horringa. 

Viool 1                 Helena Tamminga, Marcel Prins, Amarens Salverda, Martin Koopmans, Tineke Dantuma, Esther Veenstra
Viool 2                 Aliene van der Veen, Ingeborg van der Windt, Sybrig Sytsma, Noor van Horick, Joke van der Let-Andela
Altviool                Joanne Vegter, Jan Huitenga, Hein Post Uiterweer
Cello                    Femke Marije de Vries, Karoun Baghboudarian, Dorine Korte
Contrabas           Gea Dijkstra

Dirkjan NJC1 1 18Dirkjan Horringa (1957) koos aanvankelijk voor een studie biologie, maar ontdekte door het spelen in studentenorkesten en zingen in kamerkoren zijn muzikale talent. Hij studeerde koor- en orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium. Daarnaast studeerde hij aan de Rijksuniversiteti Utrech muziekwetenschappen. Hij werkt als vaste dirigent met vocaal ensemble Trajecti Voces (Utrecht), Festina Lente (Arnhem), het Amer Consort (Amersfoort), strijkorkest het WachtkamerOrkest (Leeuwarden) en het La Pellegrina ProjectOrkest. Veelvuldig wordt hij gevraagd voor het leiden van projecten, onder andere met de vocale ensemble COQU, VOCA Deventer en EenVoorTwaalf, het Nijmeegs Strijkersgilde en PassieVoorPasen. Hij vervulde gastdirigentschappen bij diverse ensembles in Oost-Europa, o.a. het Praagse vocaal ensemble Vaganti, Musitshnyj Asamblej (Kiev), Confido Domino (Minsk) en het Litouwse vocale ensemble Brevis.

Jan Jacob Slauerhoff (1898 - 1936), geboren te Leeuwarden, was een van de belangrijkste Nederlandse dichter en romanschrijvers van zijn tijd.
Hylke Tromp is tijdens het voorlaatste oorlogsjaar in Sneek geboren. Na zijn gymnasium-opleiding studeerde hij Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen. Hij was leraar Nederlands aan verschillende scholen, waaronder de voormalige Rijks HBS te Leeuwarden en, tot aan zijn pensionering in 2005, de RSG Magister Alvinus in Sneek.

Anna Marieke njc 1 1 18Anna Marieke Zijlstra
(1995) is opgegroeid in Friesland waar ze op haar achtste begon zij met hoboles en later pianoles. Ze studeert Franse taal en cultuur in combinatie met muziekwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Ze speelt daar eerste hobo en zingt als sopraan in het studentenkamerkoor en -orkest. Inmiddels is zij derdejaars student klassiek hobo bij Jeroen Soors (daarvoor bij Ali Groen), doet ze een minor zang bij Gerda van Zelm en een minor educatie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waarbij ze zelf wekelijks hoboles geeft en althoboles krijgt van Ron Tijhuis. Daarnaast volgt ze masterclasses bij Alexei Ogrintchouk en bij Pauline Oostenrijk. Ze vormt een kwarte met een strijktrio, speelt bij een aantal houtblaasensembles en gaat dikwijls op tournee binnen en buiten Europa. Sinds een jaar speelt Anna Marieke op haar nieuwe hobo, een Marigaux 2001 uit Parijs. Meermaals heeft zij als soliste mogen optreden met dit instrument. Naast het vele spelen en optreden, geeft Anna Marieke graag les in hobo en Frans, vertaalt ze boeken en presenteert ze concerten.

 

PROGRAMMA

Jean Sibelius - Impromptu

VERLEDEN van Jan Jacob Slauerhoff  -  voordracht: Hylke Tromp

Carl Nielsen - Little Suite op.1

DE SCHALMEI van Jan Jacob Slauerhoff  -  voordracht: Hylke Tromp

Carl Nielsen - Fantasiestücke op.2  -  hobo solo: Anna Marieke Zijlstra

*** Pauze ***

Vasily Kalinnikov - Serenade

VOOR DE VERRE PRINSES van Jan Jacob Slauerhoff  -  voordracht: Hylke Tromp

Antonín Dvorák - Serenade op.22