Beeld in beeld
Leeuwarder camerabeelden 1916-2016
Het unieke fotoproject 'Beeld in beeld' toont een verzameling van 'Tijdsbeelden', foto's van standbeelden, bruggen en gebouwen in de gemeente Leeuwarden.
Niet zomaar oude foto’s, maar stuk voor stuk opnames die zijn gemaakt met oude camera's die geïntroduceerd zijn in hetzelfde jaar als waarin het betreffende beeld of bouwwerk werd geplaatst of gebouwd. Sommige van deze foto's hadden als het ware gemaakt kunnen zijn op de dag van de onthulling van het beeld of oplevering van het bouwwerk. Bij andere foto's is er een duidelijke spanning tussen de leeftijd van het beeld en wat er allemaal in de omgeving is veranderd sinds die dag.
Fotograferen met oude camera’s is vaak lastig; sommige soorten film zijn soms moeilijk of helemaal niet meer te koop, belichting en scherpstelling gaat allemaal handmatig en het resultaat van al je inspanningen is pas na enkele dagen bekend.
En laten dat nou precies ook de zaken zijn waarom het zo leuk is! Het gepruts met stukken afgeknipte kleinbeeldfilm in een ‘aangepaste’ Instamatic-cassette, het omspoelen van rolfilm 120 op een spoeltje voor 620 film. Alles zelf instellen en de spanning van het wachten tot de film ontwikkeld is.
De bijzondere aanpak van dit fotoproject biedt niet alleen een heel andere kijk op de historie van Leeuwarden, het project toont ook een deel van de ontwikkelingen binnen de fotografie van simpele boxcamera tot digitale spiegelreflexcamera.
Fotograaf Jaap Schelvis hield zich tot enkele jaren geleden vooral bezig met het vastleggen van landschappen en levende natuur in binnen- en buitenland. Na zijn verhuizing naar Leeuwarden in 2012 leerde hij door het project 'Beeld in beeld' niet alleen zijn nieuwe woonplaats beter kennen, maar kon hij ook een deel van de geschiedenis van Leeuwarden op een bijzondere manier vastleggen.
In de afgelopen vier jaar heeft de fotograaf met 70 oude fototoestellen meer dan 150 tijdsbeelden uit 60 verschillende jaren vastgelegd in de gemeente Leeuwarden. Misschien wel omdat ze zo veel moeite hebben gekost zijn deze opnames hem meer dierbaar dan de tienduizenden digitale foto’s die hij in dezelfde periode heeft gemaakt.
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.