Peter Bonnema 003 FRSDe Leeuwarder kunstenaar Peter Bonnema is geboren in Franeker (1951). Behoudens een aantal cursussen waaronder keramische vormgeving, grafisch tekenen en daarnaast de Avond Academie voor Beeldende Kunsten noemt hij zichzelf autodidact schilder/tekenaar. Naast zijn baan als ontwerper voor decoraties op keramiek stort hij zich volop op het, in olieverf op doek, vastleggen van het stoomtijdperk. Daarbij spreken met name de techniek, de kracht en de snelheid van het spoorwegmaterieel zeer tot zijn verbeelding.


Peter Bonnema: "Mijn schilderijen laten vaak nachtelijke omstandigheden zien, omdat dit de grootsheid van het onderwerp een extra dimensie geeft en het is fascinerend om te zien wat het avondlicht doet op ketels en het aandrijfwerk. Naast spoorwegen ben ik ook geboeid door ijzer- en bauxietmijnen en fabrieken".

Eerder raakte hij al eens gepassioneerd van oude landbouwwerktuigen waarmee hij wereldwijd bekendheid verwierf. Weemoed en romantiek zijn terug te vinden in zijn schilderijen.

Vele publicaties vielen hem ten deel o.a. in Lexicon der Nederlandse schilderkunst (1986), in diverse regionale en landelijke bladen, in 1995 haalde hij het NOS journaal en hij bereikte met zijn werk tijdschriften in Japan en USA.

Zijn werk werd aangekocht door diverse banken, stichtingen, particuliere verzamelaars en bedrijven als John Deere, Waterloo USA, Nederlandse Spoorwegen en de Duitse Spoorwegen.

Peter Bonnema 006 NS-630 Peter Bonnema 007 Stoomlocomotief NS-3700 Peter Bonnema 008 Sir Nigel Gresley

Peter Bonnema 004 DB-500 Peter Bonnema 003 FRS