Hassan Aboud Ali - DialoogHassan Aboud Ali werd in 1956 in Irak geboren. Hij studeerde af aan de hogeschool voor kunsten in Bagdad waar hij in 1980 lesgaf aan de grafische afdeling.

In zijn schilderijen staat de innerlijke dialoog tussen hem en zijn omgeving centraal; het is een reactie op de indrukken, de beelden, die hij heeft van zichzelf en de wereld om hem heen. Deze wereld is voor hem in te delen in scénes die gekoppeld zijn aan bepaalde melodieën. Felle kleuraccenten en symbolische tekens zijn half verscholen onder het oppervlak. Steeds komen ze tussen de grote duistere vlakken door, alsof ze te sterk zijn zich te laten wegstoppen. Wanneer je afstand neemt van het werk, dan valt alles ineens samen.

Hassan heeft gevoel voor de dramatische effecten van licht en donker. Hiermee schept hij in de beelden een sterke suggestie van diepte. De koele grijzen veranderen op afstand in helder oplichtende ruimtes in een donkere wereld. De details zijn dan niet meer als losse elementen te onderscheiden, maar bepalen op subtiele wijze de sfeer van het totaalbeeld. Ze vervagen de grenzen tussen de vlakken en brengen met hun grilligheid de composities in bewegingen. De kijker wordt steeds weer getrokken door de geheimzinnigheid van de voorstelling.
(Johanna Schuurman, Leeuwarder Courant)

Het werk van HASSAN ABOUD ALI is op vele plaatsen in de wereld tentoongesteld. Met zijn grafiek heeft hij meerdere prijzen gewonnen.

www.hassanaboud.com

Hassan Aboud Ali - Een droom   Hassan Aboud Ali - Kinds droom   Hassan Aboud Ali - Leven achter het raam

Hassan Aboud Ali - Wintersnacht   Hassan Aboud Ali - Dialoog