ART CONNECTION 35 JAAR                            Art Connection logo cultuurprojecten                                             

3 Februari 1986 vroeg de toenmalige directeur, Frans Bonnema, van het Oranje Hotel in Leeuwarden naar aanleiding van een gehele renovatie van het Hotel of er meer ruimte voor kunst en cultuur kon komen. Naast de bij velen bekende Pip’s Pub werd toen de Pip’s Gallery geopend door Commissaris van de Koningin Hans Wiegel. Art Connection werd geboren en is nu in 2021 alweer de oudste culturele organisatie in Fryslân.
Mede door de enorme belangstelling van zowel het publiek, de samenleving en het bedrijfsleven, volgden vele exposities van diverse kunstenaars. Door de “erkende” galeries van die tijd werd met argusogen naar de nieuwe vorm van exposeren gekeken. Naast de Pip’s Gallery volgden in de loop van de jaren, door de steeds grotere bekendheid en het succes, steeds meer locaties. Geen zelfstandige galeries maar onderdeel van bijvoorbeeld een hotel, restaurant, bibliotheek of zorgcentrum. Kunst en cultuur dichterbij het publiek brengen was het credo. Vele bekende en minder bekende kunstenaars kregen de gelegenheid hun werk te laten zien en te verkopen. Naast de bekende kunstenaars als Herman Brood, Hella de Jonge, Pieter Pander enz. waren voor beginnende kunstenaars de exposities de start van een nieuw kunstenaarsbestaan. Projecten rond allerlei evenementen zoals o.a. het ‘Herman Brood Action Painting’ project in De Prinsentuin en het ‘Heen en Weer’ piano optreden van Drs.P op de veerpont bij Wyns over de Dokkumer Ee waren druk bezochte spektakels.
Door het succes van de exposities werd de vraag naar allerlei culturele uitingen steeds groter. Provincie, gemeentes, horeca, zorgorganisaties, bibliotheken en het bedrijfsleven stonden steeds meer open voor nieuwe culturele initiatieven. Op verzoek van de toenmalige directeur van het Fries Museum, Saskia Bak, werden vanaf de opening van het nieuwe museum in 2013 ook de maandelijkse Museum Concerten georganiseerd. Enkele jaren later zijn de concerten verhuisd naar de Kanselarij, het oude Fries Museum en het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden. Deze maandelijkse concerten geheel vrij toegankelijk en dus zonder drempels te bezoeken. Met steun van de horeca en het bedrijfsleven werden vanaf 2013 ook de bekende kunstmarkten op de Nieuwestad en het Zaailand georganiseerd.
Door de vele en diverse activiteiten werd de vraag vanuit met name het bedrijfsleven steeds groter en breidde het aantal activiteiten zich steeds meer uit met uiteraard een hoogtepunt in het Culturele Hoofdstad jaar 2018 met elke maand bijna 40 exposities, buitententoonstellingen, workshops en concerten. Ook de nieuwe samenwerking met de Koninklijke Horeca Nederland waarbij vooral musici  en horeca, maar ook de zorg, meer gaan samenwerken belooft veel.
Mede door de vele culturele ervaringen werd Art Connection steeds meer gevraagd voor adviescommissies van culturele instellingen, gemeentes en besturen en uiteraard mede organisator van de vele activiteiten rond L.F.2018.  Door de corona omstandigheden moesten helaas in 2020 en voor een deel ook 2021 vele activiteiten afgelast worden.  Toch lopen een aantal exposities ook in deze coronatijd gewoon door en worden goed bezocht zoals de tentoonstelling van Anke Winia in het WestCord WTC Hotel te Leeuwarden. Maar om de vergelijking met het bekende licht aan het eind van de tunnel maar weer eens te maken, gloort er ook weer nieuwe culturele hoop voor 2021. Vooral de tweede helft wordt een jaar met meer concerten op meer locaties, meer exposities en kunstmarkten en een intensievere samenwerking met andere culturele ondernemers (www.artconnectionexpo.nl ).

Duo le Cointre de Bie

Helaas moest het pianoconcert van Duo Jochem le Cointre enKalle de Bie in het WestCord WTC Hotel te Leeuwarden, mede ter gelegenheid van 35 jaar Art Connection, in verband met corona worden afgelast.
Het duo heeft nu in Restaurant Elévé in het WestCord WTC Hotel een online concert opgenomen, van 20 minuten,  om het publiek toch iets muzikaals mee te kunnen geven in deze coronatijd. 
Zie op de website https://duolecointredebie.nl  De musici en videograaf vragen daarvoor een kleine bijdrage, via een doneerknop (met qr-code) die op de website bij het filmpje staat. Alles is welkom. Mochten mensen dat te moeilijk vinden, dan kunnen ze hun donatie ook overmaken naar: NL89 INGB 0008 8210 53 t.n.v. K DE BIE. 
Alle donaties worden verdeeld onder de musici en videograaf. Mochten mensen nog vragen hebben dan kunnen ze mailen naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Art Connection
Ed van Dijk
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

Logo Mobach   Piets bloemenboetiek   Art Connection logo cultuurprojecten   Het nieuwe Stads Weeshuis   LOGO DE KANSELARIJ   WestCord WTC Hotel vierkant